Tesco spúšťa predaj diviny zo slovenských lesov
Zákazníci Tesca si môžu odteraz dopriať skutočnú lahôdku priamo zo slovenských lesov – divinu z jeleňov, diviakov a danielov. Tesco totiž ako jediný a prvý reťazec na Slovensku spustil unikátnu spoluprácu s Lesmi Slovenskej republiky. Od septembra tohto roka si tak zákazníci Tesca môžu vybrať z kvalitnej hlbokozmrazenej diviny z voľne žijúcej zveri zo slovenských lesov za dostupné ceny.
Exkluzívna spolupráca s Lesmi SR
„Teší nás, že sa nám podarilo nadviazať exkluzívnu spoluprácu s Lesmi SR a môžeme zákazníkom predstaviť novinku v ponuke – slovenskú divinu priamo z lesov. Vychádzame tak v ústrety požiadavkám zákazníkov, ktorí si môžu už od septembra vybrať zatiaľ z ôsmich mrazených produktov najvyššej kvality. Ponuku slovenskej diviny plánujeme v budúcnosti rozšíriť aj podľa záujmu našich zákazníkov,“ hovorí Martin Kuruc, riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku.
„Štátne lesy prešli minulý rok organizačnou zmenou a reformou obchodnej politiky, vďaka ktorej už môžu stabilne a celoročne dodávať divinové mäso na pulty obchodov. Verím, že po Tescu si zákazníci budú môcť postupne kúpiť kvalitnú slovenskú divinu aj v ďalších reťazcoch, keďže ide o nutrične hodnotné mäso a spĺňa najprísnejšie kritériá kvality,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.
V ponuke Tesca nájdu zákazníci od 5. septembra tohto roka osem mrazených produktov – tri diviačie mäsá – guľáš, stehno bez kosti, chrbát bez kosti, štyri jelenie mäsá – guľáš, stehno bez kosti, chrbát bez kosti, plece bez kosti a danielie mäso na guľáš. Exkluzívna ponuka slovenskej diviny je zatiaľ dostupná v hypermarketoch Tesco Bratislava-Lamač, Zlaté piesky a Petržalka.
Slovák zje ročne asi kilogram diviny
Dodávateľom mäsa je štátny podnik Lesy SR. Štátny podnik spracováva mäso pod stálym veterinárnym dohľadom v odštepnom závode Topoľčianky. Lov voľne žijúcej diviny z našich lesov prebieha v súlade so zákonom o poľovníctve pri dodržaní poľovníckej etiky a kultúry. Priemerný Slovák skonzumuje ročne okolo 70 kilogramov mäsa, z toho divina predstavuje len približne jeden kilogram.
„Som veľmi rád, že práve v nadchádzajúcom období môžeme na trh uviesť divinové mäso z produkcie štátneho podniku. Garantujeme, že ide o kvalitné mäso z voľne žijúcej zveri z našich lesov, ktoré je nositeľom značky kvality 2. stupňa. V zariadení na spracovanie diviny v Topoľčiankach sa spracováva najmä mäso z raticovej zveri – jelenej, danielej, srnčej, muflónej a diviačej. Mäso sa vyznačuje nielen dobrými chuťovými vlastnosťami, ale vyhovuje aj požiadavkám zdravej výživy,“ potvrdil generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Ján Marhefka.
Mäso zo zveri žijúcej vo voľnej prírode sa vyznačuje nízkym obsahom tukov a atraktívnou chuťou. Divina je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Pre jej mäso je charakteristická tmavšia farba a ľahká stráviteľnosť. Špecifickú chuť divine dodávajú aj enzýmy, preto je vítaným doplnkom jedálneho lístka.
Divina je ekologická potravina najvyššej kvality. Typický je pre ňu vysoký obsah nenasýtených omega-3 mastných kyselín a minerálnych látok. Má nízky obsah tuku a cholesterolu, pretože voľne žijúca zver má dostatok pohybu a potravy v čistom prírodnom prostredí.
Zdroj a foto: Tesco